Han  lever

Direktlänk till inlägg 18 augusti 2009

BBB Betyder Big Brother Bulletin som skriver om ÖVERVAKNING AV MÄNNISKOR!!!

Av Anji - 18 augusti 2009 18:03

     Klicka på fotot för att förstora det. Foto: Anji/Florida 

                OBS! DETTA KAN DU SKICKA VIDARE!

Allt fler vet var du är

Skydda positionsintegriteten i lag!


 

Någon har koll på var du är, vart du promenerar och hur du åker. Inte bara någon, utan fler och fler. Det som brukar kallas positionsintegritet – att kunna förflytta sig utan att någon vet vart – står inför ett utrotningshot. Men utvecklingen är inte ödesbestämd. Ytterst är det våra riksdagsledamöter som sitter på nyckeln till räddningen.


Elektroniska fotspår är en av IT-samhällets viktigaste konsekvenser. Så snart en människa gör något hamnar det spår av det i diverse loggfiler. I allt fler fall innehåller dessa spår information om personens geografiska position. Här följer några exempel på system och tjänster som loggar position och/eller resor:


– Varje mobiltelefon sänder med täta mellanrum data om var den befinner sig. Enligt ett EU-direktiv måste information om position när ett samtal påbörjas lagras för eventuell polisiär användning.

– De nya digitala resekorten i kollektivtrafiken lagrar allt oftare data om var och när resan påbörjas

– Så snart någon använder sig av ett trådlöst nätverk i en surfzon uppstår fotspår med information om uppehållsort

– Kredit- och betalkort skapar elektroniska fotspår, något som blir särskilt tydligt under resor

– Inpasseringssystem på arbetsplatser loggar varje passage

– Tjänster som håller koll på vänners geografiska position – som Telias Friend Finder och Googles Latitude – samlar in data om position

– Vissa tjänster för att betala parkeringsavgift kopplar samman plats med identitet

– Geografiskt baserade sökningar efter näringsidkare – exempelvis näraliggande restauranger – resulterar i fotspår med position

– Elektroniska lås i dörrar – som loggar alla passager – blir allt vanligare även i bostadshus

– I flera länder finns, eller diskuteras, olika system som kontinuerligt överför alla bilars geografiska position till en myndighetskontrollerad instans. Det kan ske med GPS eller automatisk inläsning av nummerplåtar.

– Så kallade övervakningsförsäkringar finns redan i flera länder. Det handlar om att bilar förses med en svart låda som skickar positionsdata till försäkringsbolaget, som använder informationen för att beräkna en "rättvis" premie.

– När allt fler mobiltelefoner nu levereras med inbyggd GPS ökar mängden av elektroniska fotspår med geografisk information. Exempelvis blir det allt vanligare att foton förses med data om geografisk position. GPS-baserade positionsuppgifter har också betydligt större precision än uppgifter baserade på pejling av mobilmaster.

– Vissa system för lån av cyklar i storstäder loggar plats för avhämtning och återlämning.

– Flygbolag har sedan länge begärt in passagerarnas identitet, och nu blir det allt vanligare att samma sak sker vid tågresor.

– En helt vanlig GPS-navigator minns tidigare genomförda resor. Det gäller både bil- och båtnavigatorer.



Har du besökt en psykoterapeut?


Sammantaget innebär detta att varje människa redan idag lämnar efter sig mängder med elektroniska fotspår med information om var hon befunnit sig, och antalet bara ökar. Informationen är spridd på många händer, och den har varierande geografisk precision, men den finns där. Det är oroande.


Varför? Jo, i en del fall kan information om att en person varit på en viss plats vid ett visst tillfälle vara mycket känslig för honom eller henne. Några exempel på vad som kan gå att utläsa ur geografiska elektroniskas fotspår:


– Har du besökt en psykoterapeut?

– Har du åkt till Farsta eller Hisingen när du sa på jobbet att du låg hemma i influensa?

– Har du åkt till Billdal eller Sollentuna när du sa till din sambo att du skulle på tjänsteresa till Uppsala?

– Har du besökt värsta konkurrenten till din nuvarande arbetsgivare för att förhandla om nytt jobb?

– Har du deltagit i ett möte eller demonstration med ett visst politiskt parti?

– Har du ofta ärende till Malmskillnadsgatan på kvällstid (kanske för att din moster bor där)?

– Har du besökt en tidnings redaktion (kanske för att tipsa om något som är så känsligt att du inte vill ringa eller mejla)?

– Brukar du besöka en gay-klubb, en sexshop eller något annat som lockar människors nyfikenhet?

– Vem färdas eller promenerar du tillsammans med?


Detta innebär att information om en människas uppehållsort i vissa lägen kan orsaka henne skada om den kommer i fel händer – även om hon inte sysslar med någon olagligt. Övervakningsmaffians vulgärargument "den som har rent mjöl i påsen har inget att dölja" håller alltså inte. Ett annat argument från dem som gillar övervakning är att den som går utanför dörren i alla tider har riskerat att bli sedd, varför inget ska ha förändrats. Det resonemanget haltar kraftigt, eftersom det inte varit så förr i tiden att minsta promenad kunnat lagras i en databas för att bli sökbar på några sekunder 20 år senare.



Kryptografi löser problemet


Lösningen på hoten mot positionsintegriteten är inte att avstå från alla de ovan uppräknade systemen och tjänsterna. Istället handlar det om hur systemen byggs. Det går i de flesta fall att bygga ett system som ger människan alla fördelarna utan att alla hennes rörelser hamnar i en databas. Nyckeln är modern kryptografisk teknik med digitala certifikat, som kan kombinera de lägesbaserade tjänsterna med bibehållen anonymitet. Tekniken kallas ibland "electronic cash" eftersom den utarbetats för att möjliggöra anonyma digitala betalningar.


Här följer ett exempel, hämtad ur en ny rapport från medborgarrättsorganisationen Electronic Frontier Foundation. Ett system där vägskatten baserar sig på var och när varje bilägare kör med sin bil kan faktiskt byggas upp utan att myndigheterna får information om var och när medborgarna kör. Varje bilist förses med en transponder som håller koll på körningarna. Men den skickar inte iväg hennes namn eller bilens registreringsnummer, utan olika nummer från en lång hemlig lista med "dynamiska registreringsnummer" som är slumpmässigt skapade. Myndigheterna har ingen aning om vilken bil de inkommande data gäller. Varje månad tar bilisten transpondern ur bilen och kopplar in del till datorn. Där utförs en kryptografisk process kallad "secure multi-party communication". Det fina i kråksången är att hennes dator bevisar för myndigheterna att det är en viss summa, vare sig mer eller mindre, som hon ska betala – fortfarande utan att hennes identitet avslöjas!


Så skulle Stockholms biltullar ha kunnat byggas, om någon hade orkat bry sig om integriteten. Med det orkade ingen. Istället lagras varje passage med bilens registreringsnummer i klartext – det värsta tänkbara scenariot ur ett integritetsperspektiv.



Skydda positionsintegriteten i lag!


Hoppet i mörkret är alltså att system för positionsbaserade tjänster i många fall faktiskt kan byggas med bibehållen integritet om bara viljan finns. Men eftersom det visat sig att viljan att anstränga sig lite extra för att bevara människors integritet är högst begränsad krävs det förmodligen lagstiftning. Lagen bör helt enkelt kräva att system och tjänster som kan hota positionsintegriteten ska byggas så att identifierande digitala fotspår inte uppstår. Regeringen bör snarast tillsätta en utredning som studerar hur det skulle kunna ske.


Att fotspåren över huvud taget aldrig skapas är det enda säkra skyddet för människorna. Aldrig så ambitiösa regler om hur länge fotspår får sparas och hur de får användas kan ju ändras över en natt genom politiska eller kommersiella beslut. Sådana regler blir dessutom irrelevanta om databaser hackas eller läcker genom buggar i programvarorna, liksom om personalen som sköter databaserna slarvar eller missbrukar sin position.


En uppenbar risk, om fotspåren finns, är att det med tiden kommer politiska förslag om att de ska användas av exempelvis polisen, skattemyndigheten eller invandrarverket. Så har det ju gått med fotspåren från vårt ringande, mejlande och surfande genom lagen om trafikdatalagring. Fotspår drar till sig nyfikna som en syltburk drar till sig getingar. Alltså – låt aldrig identifierande fotspår uppstå!


Den som vill läsa mer om denna fråga rekommenderas den tidigare nämnda rapporten från Electronic Frontier Foundation, som finns i pdf-format på länken nedan. För den tekniskt intresserade finns där också länkar till ett antal beskrivningar av tillgängliga tekniska lösningar.


www.eff.org/files/eff-locational-privacy.pdf



Epost: par.strom@dnv.se, par@atomer.se
www.dnv.se
www.youtube.com/dennyavalfarden
www.atomer.se

 Per Ström är den person som är redaktör på BBB!



Blessings! Anji 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anji - Onsdag 27 mars 21:35

    Detta är den första delen i en serie på fyra delar om vem Jesus är. I den här delen så går jag djupare in på vad Jesus gjorde när han vandrade på jorden. Om du vill veta mer om hur du kan börja följa Jesus, om du behöver bli döpt eller vil...

Av Anji - Tisdag 26 mars 23:49

                Det första Jesus sa till Petrus var: “Följ mig.” (Mark 1:17) Det sista han sa var samma ord, men med lite annan betoning: “Följ du mig!” (Joh 21:22)     Petrus gick i Jesu fotspår varje steg...

Av Anji - Tisdag 26 mars 00:09

  Efter att ha stängt ner tusentals gårdar varnar europeiska regeringar om en framtida livsmedelskris när livsmedelstryggheten förvärras 2024-03-24   EU-tjänstemän samlades nyligen med experter på livsmedelstrygghet för att u...

Av Anji - Söndag 24 mars 23:02


       Foto  Anji       1 Petr 1:3-5 Välsignad är vår Herre Jesu Kristi Gud och Far! I sin stora barmhärtighet har han genom Jesu Kristi uppståndelse från de döda fött oss på nytt till ett levande hopp, 4 till ett arv som aldrig kan förstör...

Av Anji - Lördag 23 mars 21:20


        PETER KRABBE SKRIVER OM FÖLJANDE:   Årets upplaga av Folk och Försvar har medfört en stor fördel för oss som har en alternativ syn på NATO:s image. Det svenska folket börjar nämligen förstå att det finns en avvikande agenda hos...

Presentation

Omröstning

Firar du jul? Jesus är inte född på jul.
 Nej Jesus är inte född på jul
 Julen är katolsk och felaktig
 Finns det mer info att få?

Fråga mig

30 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Anji

Min Gästbok. Välkommen!

Prövningar


Skapa flashcards